Только что! Зеленский лично назначил — новый посол. В кратчайшие сроки: что важно знать

Як раніше повідомляли українські та зарубіжні ЗМІ, керівництво Туркменістану позитивно відреагувало на запит української сторони про призначення Віктора Майка послом України в цій важливій для нас країні.

Нагадаємо, раніше іноземні ЗМІ повідомили, що МЗС України отримало в найкоротші терміни (3 дні) агреман для Віктора Майка.

Він уже працював на посаді посла України в Ашхабаді у 2005-2010 роках. За цей час українсько-туркменські торговельно-економічні відносини були на безпрецедентно високому рівні. Країни активно взаємодіяли в політичній, економічній, культурній та гуманітарній сферах. А українські будівельні компанії реалізовували багатомільйонні проєкти на території Туркменістану.

Віктор Майко добре відомий як у вищих політичних, так і громадських колах Туркменістану, адже саме при ньому товарообіг Туркменістану і України досягав рекордних 6 млрд доларів.

Тому очікуваним рішенням президента України став указ про призначення Віктора Майка надзвичайним повноважним послом України в Туркменістані.

Нового посла в цій надзвичайно важливій для України країні чекає ціла низка викликів: відновлення регулярного політичного діалогу на високому та найвищому рівні, нарощування колишніх обсягів торгівлі та повернення українських компаній на туркменський будівельний ринок, відновлення активної співпраці в гуманітарній та культурній сферах, відновлення прямого авіасполучення, повернення туркменських студентів в українські виші та багато іншого.

З огляду на це призначення є надія, що Україні вдасться відновити свою потужну присутність у Туркменістані. Що, зі свого боку, може стати хорошим прикладом і каталізатором для повноцінної присутності українських експортерів товарів і послуг у Центральній Азії і Каспійському регіоні.

Таня Гушньовська: